Bel mij voor jouw verhaal: 06 146 444 58 
of mail naar: info@3xbtaalverhaal.nl

In 1998 is door de Raad van Europa het Europees Referentiekader voor de moderne talen opgesteld

Dit kader beschrijft taalniveaus voor alle Europese landen

Er zijn 6 taalniveaus, van laag naar hoog: A1, A2, B1, B2, C1, C2. A1 is het eenvoudigst, C2 het moeilijkst.

Bij taalniveaus gaat het erom hoe iemand een taal beheerst, zoals lezen, schrijven en begrijpen. Dat zegt niets over de intelligentie van iemand.
De taalniveaus zijn een soort meetlat om aan te geven hoe goed iemand een taal begrijpt en beheerst. 
 
Hoe zit dat in Nederland?
In ons land begrijpt ruim 80% van de bevolking taalniveau B1. Zij kunnen teksten geschreven in B1 lezen, schrijven en begrijpen. Groot voordeel van teksten in B1 is dat deze snel en makkelijk (digitaal)leesbaar zijn. Niet alleen begrijpt het merendeel dit taalniveau, maar ook lezen de meeste mensen het liefst teksten die op dit niveau geschreven zijn. Dat komt omdat er steeds meer gelezen wordt op smartphone en tablet. Dat moet vooral snel en makkelijk. 

Hooggeschoolde mensen geven ook de voorkeur aan lezen op taalniveau B1. Hetzelfde geldt voor mensen die geen hoge opleiding hebben gehad en voor hun werk niet hoeven te lezen. 

nog een taal voor iedereen

Taalniveau B1 is dus voor de meeste Nederlanders goed te begrijpen. Maar er is ook een steeds grotere groep voor wie dit taalniveau niet eenvoudig genoeg is.  Deze mensen zijn taalvaardig op niveau A2. Dit taalniveau staat gelijk aan de moeilijkheidsgraad van het Nederlands bij het inburgeringsexamen. Iemand die dit examen met succes heeft afgelegd kan korte eenvoudige teksten begrijpen.

Iemand die taalniveau A2 beheerst


  • kan zeer korte en eenvoudige teksten lezen
  • kan specifieke voorspelbare informatie vinden in eenvoudige, alledaagse teksten zoals advertenties, folders, menu's en dienstregelingen
  • kan korte, eenvoudige, persoonlijke brieven begrijpen

Iemand die taalniveau B1 beheerst 


  • kan teksten begrijpen die hoofdzakelijk bestaan uit veelvoorkomende, alledaagse  taal die met het werk te maken heeft
  • kan de beschrijving van gebeurtenissen, gevoelens en wensen in persoonlijke brieven begrijpen

"B1 is zeker geen
Jip en Janneketaal".


B1 wordt wel eens, onterecht, gezien als wondermiddel om begrijpelijke teksten te schrijven. B1 gaat over taal en zegt dus niets over teksten. B1 is niets meer of minder dan één van de middelen die je inzet als je in begrijpelijke taal wilt communiceren. 

Kenmerken van teksten in B1 zijn o.a.: eenvoudige woorden, korte zinnen en een overzichtelijke structuur. Maar daarmee ben je er nog niet. Een verhaal gaat nooit alleen over woorden. Een verhaal gaat over veel meer.
Lees hier het hele verhaal over begrijpen, bereiken en binden >>
Share by: